Sierra Nevada


W południowej Andaluzji, zaledwie kilka kilometrów od Costa del Sol, leży Sierra Nevada, drugie największe pasmo górskie w Europie. W jego obrębie znajdują się dwa największe szczyty Hiszpanii: Mulhacen o wysokości 3482m i Valeta mierzący 3394m. Sierra Nevada jest najbardziej wysuniętym rejonem na południe, gdzie można uprawiać sporty zimowe, a mroźna pogoda utrzymuje się od listopada do kwietnia. W wysokich partiach gór znajdują się lodowcowe jeziora, alpejskie łąki i skalne rumowiska. Niższe zbocza porośnięte są lasami iglastymi i skupiskami dębów, kasztanów jadalnych i klonów, a na południu mieści się płodna kraina Alpuhara. Ze względu na odizolowany charakter pasma, duża część tutejszych roślin to gatunki i podgatunki endemiczne.
W regionie tym można obserwować orzełki południowe, orły przednie, sokoły wędrowne i sępy płowe, które przebywają tu w okresie lęgowym. Dudki, dzięcioły zielone i wilgi zamieszkują lasy na niższych stokach gór. Popularnym mieszkańcem Sierra Nevada jest Capra pyrenaica hispanica, podgatunek wymarłego koziorożca pirenejskiego. W gęstych skupiskach leśnych żyją natomiast żbiki, odyńce, borsuki i kuny.
Samodzielna wspinaczka na Mulhacen zajmuje kilka dni, ale u jego podnóża znajduje się cała sieć ścieżek i przecinających się szlaków, które umożliwiają poznanie tego pięknego krajobrazu.
Warto też zobaczyć tybetański klasztor w Osel-Ling.